Vanliga frågor och svar om ont i örat: orsaker, symtom och behandling
Ont i örat är något som de flesta av oss har upplevt någon gång i livet. Det kan kännas som en molande värk eller som ett skarpt stick. Ofta går öronvärken över av sig själv, men ibland kan det vara ett tecken på en underliggande sjukdom eller tillstånd. Här är några vanliga frågor och svar om ont i örat.
Varför värker det i örat?
Orsakerna till öronvärk kan variera. En vanlig orsak till öronvärk är öroninflammation, som är vanligast hos barn. Andra vanliga orsaker till öronvärk kan vara öronvaxpropp, bihåleinflammation eller käkbett. Det kan också vara så enkelt som att man har legat på örat för länge eller att man har blivit utsatt för höga ljudnivåer.
Hur känns öroninflammation vuxen?
Öroninflammation kan kännas som en molande värk i örat som gradvis blir värre. Det kan också kännas som en skarp smärta som kommer och går. Andra symtom på öroninflammation kan vara feber, trötthet och nedsatt hörsel. Det är viktigt att söka vård om man misstänker öroninflammation, särskilt om man har feber och/eller nedsatt hörsel.
Varför hugger det i örat?
Det kan kännas som att örat hugger till när man t.ex. sväljer eller tuggar. Detta kan vara ett tecken på öroninflammation eller en annan typ av infektion. Det kan också vara ett tecken på att man har fått en öronvaxpropp som pressar mot trumhinnan.
Hur länge kan man ha öronvärk?
Det beror på orsaken till öronvärken. Om det beror på en öroninflammation kan det ta upp till en vecka innan det börjar kännas bättre. Om det beror på något annat, som t.ex. en öronvaxpropp, kan det gå över ganska snabbt om man lyckas ta bort proppen.
Ont i örat vuxen
Öronvärk är inte bara något som drabbar barn. Även vuxna kan få ont i örat av olika anledningar, som t.ex. öroninflammation, bihåleinflammation eller käkbett. Det är viktigt att söka vård om man har ont i örat och misstänker att det kan vara något allvarligt.
Ont i örat huskur
Det finns olika huskurer som kan lindra öronvärk, men det är viktigt att komma ihåg att dessa inte ersätter medicinsk behandling om det behövs. Några huskurer som kan hjälpa är att använda varma eller kalla kompresser mot örat eller att droppa några droppar olivolja i örat.
Det är också vanligt att man får ont i örat och käken samtidigt. Detta kan bero på temporomandibulära besvär, även kallat käkledsbesvär. Symptomen kan inkludera smärta i käken, örat eller ansiktet, samt en knäppande eller krasande känsla i käken vid tuggning eller gapning. Käkledsbesvär kan orsakas av stress, tandgnissling eller tandpressning, en skada på käken eller en missbildning i käkleden. Behandling av käkledsbesvär kan inkludera avslappningsövningar, tandavlastningsskenor eller i vissa fall kirurgi.
Ont i örat kan också bero på att man har fått en vaxpropp. Detta kan leda till smärta, tryckkänsla och nedsatt hörsel. Om man misstänker att man har en vaxpropp ska man inte försöka ta bort den själv, utan söka hjälp hos en läkare eller öron-näsa-hals-specialist. De kan ta bort vaxproppen med hjälp av sug eller spola rent örat.
I vissa fall kan ont i örat också vara ett symtom på covid-19, även om det inte är ett vanligt symtom. Andra symtom på covid-19 inkluderar feber, hosta, trötthet och förlust av smak- och luktsinne. Om man misstänker att man har covid-19 bör man stanna hemma och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för självisolering och testning.
Slutligen kan ett plötsligt hugg i örat vara tecken på barotrauma. Detta inträffar när trycket i mellanörat inte kan anpassas till omgivningen, vilket kan ske under flygning, dykning eller bergsklättring. Symptomen inkluderar smärta i örat, hörselnedsättning och yrsel. Behandling av barotrauma kan inkludera avsvällande medel, smärtstillande medicin eller i vissa fall en liten operation.
Sammanfattningsvis finns det många olika orsaker till ont i örat, och det är viktigt att söka hjälp hos en läkare eller öron-näsa-hals-specialist om man har svåra eller långvariga symtom.